lauantai 8. syyskuuta 2018

DPS-ohjainkortin lopputestaus

Kortti uudella ohjelmoimallani prosessorilla on testattu nyt kahdessa eri traktorissa. Ensimmäisessä testissä tuli esille ongelma, jossa kortti ei ohjannut solenoideja vaikka testipenkissä kaikki näytti olevan OK.

DPS-ohjainkortti uudella prosessorilla


Vika oli tietenkin ohjelmakoodissa ja johtui virheestä, joka jäi havaitsematta siksi, että testausta testipenkissä ei oltu mietitty aivan loppuun saakka: testasin korttia siten, että öljynpaineanturilta tuleva tieto oli heti normaalitilaa vastaava, vaikka näinhän todellisuudessa ei suinkaan ole. Kun virrat laitetaan päälle, öljynpaine on alhaalla siihen saakka, kunnes moottori on käynnissä. Tätä en ollut ohjelmakoodissa ottanut huomioon ja kun koodissa otetaan kiinni tilanne, jossa öljynpaine ei ole normaali, niin tätä käsittelyä en käynnistyksen yhteydessä ollut koodannut oikein.

Ongelma oli sen löytämisen jälkeen helposti fiksattu ja koodin muokkaamisen jälkeen kortti tuntuisi toimivan alkuperäisen sekvenssin mukaisesti. Lapsuksia sattuu aina koodatessa ja tämäkin keissi osoitti, että testausta pitää aina miettiä huolellisesti sekä suunnitella ja toteuttaa se siten, että todelliset käyttötapaukset tulevat testatuiksi.

Lopullisen testauksen yhteydessä varmistin vielä, että ohjauksen sekvenssit ja ajastukset ovat Valtran alkuperäiskortin kanssa yhdenmukaiset. Otin siis talteen kortin lähdöistä logikka-analysaattorilla tulo- ja lähtösignaalien aikakaaviot, ja ne on esitetty alla olevassa kuvassa. Kaavioissa on ensin aiemmat mittaukset Valtran alkuperäiskortilta, sen jälkeen oman toteutuksen vastaavat signaalit.

Ensimmäisessä kuvaparissa on tehty vaihto DPS I:ltä III:lle, alimmaisessa DPS III:lta I:lle (DPS A ja B on solenoidin ohjaus, DPS + ja - on ao. vaihtonappi). Sekvenssit ja ajastukset ovat omassa toteutuksessa riittävällä tarkkuudella samat kuin alkuperäisellä, joten kortti toimii alkuperäisen kaltaisesti. Myöskään käytössä ei havaittu mitään tuntuvaa tai korvin kuultavaa eroa.

Ajastusten mittaukset traktorissa

Kesän aikana sain käsiini vielä yhden prossuvikaisen kortin vm. -95, näitä tulee varmaankin koko ajan lisää vanhojen prossujen tullessa elinikänsä päähän. Tämä ongelma tuntuu olevan tyyppivika ja uskon, että suuri osa noista -90-luvun korteista tulee lähivuosina lopettamaan toimintansa prosessorin lakatessa toimimasta! Mielenkiintoista seurata, kuinka monta näitä prossupäivityksiä lähiaikoina tuleekaan...

Tällä erää katson homman olevan finaalissa ja uskallankin tarjota seuraavalle varaosakorttia haeskelevalle toimivaa ohjainkorttia uudella prosessorilla. Valmiiksi ohjelmoituja prosessoreita varustettuna kortille suoraan sopivalla sovittimella myyn hintaan 60,00 euroa/kpl + pk. Siis tarvitsijoille, jotka osaavat vaihtaa prossun kortille tai testaan kortin ja vaihdan tarvittaessa siihen prosessorin hintaan 100,00 euroa. Jos kortilla on muuta vikaa, korjaan sen kuntoon seuraavan hinnaston mukaisesti (tyypillisimmät viat):
  
Vikatyyppi Hinta
Virtalähteen kondensaattorit (2 kpl) 50,00
Solenoidien ohjausfetit (2 kpl) 100,00
Merkkivalojen ohjausfetit (2 kpl) 100,00
Prosessorin vaihtaminen 100,00
Prosessori varaosana 60,00
Viallisten SMD-piirien vaihtaminen 50,00 /kpl
Muut komponenttiviat alk. 50,00
Testattu kortti vaihto-osana 140,00
Testaaminen (sis. korjauksiin) 40,00



Useampien yhtäaikaisten vikojen

korjaaminen enintään 120,00 euroa.




Prosessori sopii vain kuvan mukaiseen korttimalliin:



 

Ei kommentteja: